måndag, maj 17, 2010

Kommenterar kommentarer

Här kommer lite kommentarer som har skrivits till artikeln: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7133165.ab
Själv skrev jag ett inlägg för någon dag sen om detta: http://mariasegnalillablogg.blogspot.com/2010/05/besviken-pa-varden.html
Efter var kommentar som jag valt kommer jag skriva mina tankar om det som sägs.

McSlize, 30 år, RIMBO, Igår 11:25 Och? Det är ett fängelse. Ingen semester. Låt packet sitta. Alltid dessa snyfthistorier. Don´t do the crime if you can´t do the time.

Nej, det är inget fängelse, det är ett vårdhem. Att ens säga så här tyder på en väldig okunskap. Inte alla som sitter på dessa vårdhem som gjort kriminella saker, bara farliga.

TinLaa, 23 år, Igår 11:49 Ungdomshem är inte detsamma som fängelse. De ska inte vara värre regler där än på ett fängelse. Klart de behöver få luft. Bättre de på ungdomshem än de i fängelset får för de har gjort värre saker.

Det är inte bättre att ungdomarna får luft än att de i fängelse får det. Alla har rätt att komma ut, men det ska vara på rätt villkor.

PoliticalScience, 31 år, Igår 11:51 Tycker föräldrarna borde få ett större straff ifall deras ungar begår brott. Bristande föräldrarskap är trots allt den främsta orsaken till att unga begår brott. Och då pratar jag inte om att föräldrarna ska ha någon övervakning och kontroll av sina barn utan att de ska lära sina barn tålamod, disciplin och andra viktiga saker. Samt att de får växa upp i en trygg miljö.

Bristande föräldraskap har inte med saken att göra. Att ha olika neuropsykologiska störningar är inget som hårdare tag kan rätta till. Det krävs behandling och att det upptäcks tidigt. Att sen växa upp i en trygg miljö och att det finns starka föräldrar som kan hjälpa till med rätt stöd är ju aldrig fel. Men alla har inte den möjligheten.

eppin, 29 år, Varberg, Igår 11:58 @McSlize: Härlig empati du har. De flesta av dessa ungdomar kommer från hemförhållanden där föräldrarna, som många gånger har psykosociala problem, inte bryr sig ett skit om sina barn och deras blivande roll i samhället. Dessa barn och ungdomar får ett socialt arv som ingen skall behöva ha. Sen att dom hamnar i händerna på kräk som högst troligt kommer från liknande miljöer gör inte saker bättre. Vårdinrättningar av detta slag skall ej få finnas inne i städerna. Ut på landet med dom där de "intagna" har möjlighet att göra lite nytta och samtidigt få beröm för all nytta dom gör. Ge dom en ny chans att få förtroende för samhället och därmed andra människor. Blir man behandlad som ett djur förstår jag att man tappar företroendet gentemot andra individer.

Många av barnen kommer från dåliga hem men långt ifrån alla. Väldigt många barn som hamnar på dessa vårdhem kommer från trygga hemförhållanden.
Dessa vårdinrättningar fungerar lika bra i stan som på landet om det finns rätt förutsättningar.
Att bara skicka bort ungdomarna från stan så dom får göra nytta och får lite beröm… Skulle detta räcka för att ge ungdomarna förtroendet till samhället tillbaka??

drevjakt, 45 år, Igår 13:04 Absolut inget nytt att just tjejer i den situationen brukar vara självdestruktiva och göra sig illa med att skära sig själva. Det är normalt att nyintagna får hålla sig inne på avd. några veckor då de kommit från kaotiska förhållanden för att de skall "landa" Vad är problemet egentligen?

Men då det är vanligt så är det okej… eller?

boanv, 45 år, Igår 13:35 Det finns ju en ganska enkel och bra lösning på problemet: Om man ger f-n i att stjäla saker som andra människor har jobbat i åratal för att köpa. Man ger f-n i att misshandla människor osv. osv. Om man beter sig som en civiliserad människa så kan man få frisk luft varje dag, Kom inte och säg att det är samhällets fel, ALLA människor har ett val i livet.
Alla människor har ett val, men det finns ingen som är frisk och mår bra som väljer att skära sig, som väljer att skada andra och som väljer att sitta inlåst. Detta är ungdomar som har svåra problem med sitt psykiska mående och för att uttrycka detta mående så ”väljer” dom att göra farliga saker, för att dämpa sin ångest och få en ”kick” för en stund.

mo-nté, 55 år, Igår 14:14 Föräldrarna är SKYLDIGA att ta hand om sina barn TILL DE ÄR 18 ÅR!!! Köp fängelseplatser i Sibirien FÖR DE FÖRÄLDRARNA som missköter sig.!!!

En till som tror att det är föräldrarnas fel…
Kan bara skaka på huvudet till en sån kommentar.

joanita, 59 år, Igår 14:43 Antalet, barn/tonåringar med störningar tycks öka? ingen verkar bry sig om orsakerna, utan först skall de ju falla innan rehab, testning utförs?? Det kanske borde löna sig med en föräldraskola med tanke på arv, miljö, kärleksbrist. Barn har ju en chans att klara sig om hjälpen sätts in tidigt i livet, än för sent Jag får en känsla av att miljögifter kan ge skador på barn, foster i kombination med gener, uppväxtmiljö

Det forskas mycket i detta området, men forskning tar tid. Att komma på orsaken till dessa problem är bra men innan det så måste hjälpen sättas in tidigt. En neuropsykologisk störning kan ge dessa problem även i ett tryggt hem.

MesserGbg, Igår 15:53 Tro inte allt som skrivs. Ta reda på fakta genom egen erfarenhet istället för att bilda er en uppfattning baserad på andra och tredjehandsuppgifter. Varför tror ni att den intagne har rätt i det han/hon säger? Vårdare och läkare Får inte uttala sig. Sekretess, kolla på www.ne.se vad det betyder. Aftonbladet har INGET intresse i att få fram sanningen, de är bara ute efter text som ger dem mer pengar. Glöm inte det när ni läser denna typ av "Nyheter".

Läkare och vårdare får inte uttala sig om den enskildes fall men kan tala om hur vården och behandlingen ser ut på behandlingshemmet. Att det bara handlar om pengar är bara B-S, att lyfta dessa problem till ytan så att diskussion startas är nog deras egentliga syfte.

Loller, 17 år, Idag 09:03 Livsstilen har blivit alldeles för avkopplad här i Sverige. Ungdomar har det för bra eller inte tillräckligt hårt om dom har inget bättre att göra än att skära sig.

Say what???

Michael Gajditza, 52 år, Västerås, Idag 09:57 Måste säga att somliga ger uttryck för en människosyn som är hemsk. Det är lätt att sitta hemma i en skyddad miljö och att se verkligheten genom dom filter man vill använda. Fakta: Massor av de barn som sitter hos SIS är LVU placerade av sin hemkommun och alls inte kriminella 2. Vad gäller den "vård" de som begått något brott får så är den så erbarmligt dålig att 2/3 återfaller. 3. En majoritet av dessa lider förmodligen av någon form av neuropsykiatrisk störning. Behandlas den minskar risken för återfall dramatiskt. Till er som är som allra mest hatiska två frågor. Tänk om det vore ert barn eller är det helt uteslutet att just era barn kan råka ut för t.ex en missbruksproblematik? Då lever ni i en fantasivärld om ni tror det. Fråga två: Tror ni på fullt allvar att ADHD t.ex botas med hårdare tag? Vilka belägg finns i så fall för den helt nya teorin?

Ja, en vettig och bra kommentar.

Har efter att läst kommentarerna till artikeln blivit lite rädd för människors syn på psykiatriska problem och hoppas att kunskapen om detta kommer öka så den rädsla som finns där ute försvinner.

5 kommentarer:

Mezza sa...

...bloggat o länkat om detta inlägget...
kram

Cattis sa...

Bra inlägg!
...jag har ju förstått att det är illa med kunskapen om psykiska besvär, men att det är så ILLA!?
Nej, jag blir bara arg när jag läser!

Men vi behöver skriva om det, tjata om det och banka in det i folks huvuden, för det medför bara så onödigt mycket mer lidande för de som redan lider!

Anonym sa...

Ja när man ser hur det är, och när man hör folks kommentarer bl a om att hårdare tag hjälper den utsatte, att de som skär sig gör det för att de inte har annat att göra, skicka föräldrarna till Sibirien och låt de sjuka göra nytta - man får lättare att förstå när man läser detta. Nämligen lättare att förstå hur Nazityskland kunde hålla igång sin judeutrotning. Det som krävs är ondska hos vanligt folk. Och då menar jag ondska enligt definitionen brist på empati


Men vi ska nog ha viss empati med dem som skriver så. De lider ju faktiskt av en svår psykosocial störning eller mental störning.


Det gör väl även en del av de personer som förvandlar vården till fängelse


Brist på kunskap och brist på empati. Ondska. Bara brist på kunskap räcker inte som förklaring


Det finns underbara, empatiska, kunniga personer på vissa av dessa ställen. Samt vårdare som kanske inte platsat som poliser pga bristande medmänsklighet.

Tack för din insats

Ap

Maria sa...

Cattis: Tack. Ja, det är viktigt att skrivs och pratas öppet om det. Så därför tänker jag fortsätta med det. Kanske kan ändra någons åsikter där ute...

Ap: Ja, det finns stor brist på empati för andra där ute i samhället. Tror det är roten till stora delar av det som gjort samhället så hårt idag.
De som inte har empati för andra har det nog inte så lätt dom heller, men man kan lära sig empati. Så vi får fortsätta berätta hur det är så får vi hoppas att empatin ökar.
Tack för kommentaren.

Anonym sa...


Maintain the excellent job !! Lovin' it!
My Website - http://iupatdc5.org