lördag, augusti 15, 2015

Början på förändringen

I mitt mål att tillslut bli vegan så har jag redan slutat dricka mjölk och jag har slutat äta choklad och annat godis som innehåller något från djurriket. Jag har dessutom ökat väldigt mycket på de grönsaker vi äter.
Mina kvällar är nötter och te, gärna örtte av något slag.
Äter mer frukt, gärna till frukost och en som smoothie till mellanmål. Har alltså inte ätit bröd på en hel vecka snart.
Känns lite konstigt att jag inte ens saknar dessa saker som jag valt bort. Trodde jag skulle det.
Köper jag smoothie ute så kan jag välja en med yoghurt i men försöker att hitta ett matigare alternativ utan först. Det brukar finnas ganska mycket att välja bland.

Förändringar på mig jag börjat märka. Finns det sånt redan? Jo, jag har en energiökning de dagar jag varit mer noga. Känns precis som att kött tar mycket energi att förbränna så när jag inte äter det så får jag nytta av all energi till allt annat.
Magen har ännu inte reagerat på något konstigt vis. Innan jag började med att ändra kosten så hade jag ofta en lätt variant av magkatarr men den är i princip borta nu, tar magmedicinen när jag tar värktabletter men annars väljer jag bort den och det fungerar bra. Trodde dock att jag skulle bli mer gasig i magen nu i början men det verkar som att jag sluppit den "biverkningen".

Mina förhoppningar för barnen är att dom ska slippa en massa e-nummer och andra tillsatser som gärna finns i mat från djurriket. Då jag nu lätt övergår till mer ekologiska produkter också så vet man att det inte finns bekämpningsmedel i maten heller.
Kanske kan jag se förändringar på deras sömn eller koncentration. Kanske kan Ebbas besvär med huden lindras.
Man vet ju inte hur mycket som kan komma från allt som finns i maten. Jag har iallafall bestämt att jag inte ska chansa mer.
Ju mer jag läser och ju mer jag ser på tv får mig att känna att detta är rätt väg. Och då har denna förändring kommit lite smygande mer och mer det senaste året då jag faktiskt blivit mer och mer noga med det ekologiska valet.
Att göra maten själv från grunden är också en stor del av detta, inga halvfabrikat ska köpas mer, iallafall inte utan att noga läsa innehållsförteckningen. Jag ska veta vad allt vi äter är och kan jag inte tyda förteckningen så väljer jag en annan produkt.

Det som kommer bli det svåra för mig att få i mig rätt mängd av är D-vitamin på vintern. Men det finns bra ersättning för detta, kan köpa såna droppar som man ger till små barn och tillsätta själv i drycker eller ta direkt. Annars kan jag bara se en förbättring på vad jag kommer att få i mig. Äter man alla färger av frukt och grönt så får man i sig alla ämnen man behöver. Linser, bönor och potatis ger all protein man behöver.


Inga kommentarer: