måndag, februari 14, 2011

Vecka 16

Då har det gått en vecka till.
Tiden går fort tycker jag, men det gör inget för då kommer våren fortare.
Vecka 16 har vi kommit till nu. Undra vad som händer då...

Enligt www.familjeliv.se och deras graviditetskalender så ser det ut så här:
Kroppen: Den här perioden är ofta en roligare tid av graviditeten och många känner sig lite piggare igen. En del som fött barn förut kan känna att något rör sig i magen, det kan kännas som pirrande bubblor eller som en fisk som spritter till.
Ditt hjärta pumpar 20 procent mer blod än tidigare och det kommer att öka betydligt fram till i slutet av graviditeten.

Bebis: Fostret mäter cirka 16 centimeter och väger omkring 100 gram. Fingernaglar har bildats och fostret kan rynka pannan, röra ögonen och svälja. Fostret kan även ta tag i navelsträngen och börja undersöka det vattenfyllda rummet som det befinner sig i. Det omges av ungefär 300 milliliter vatten som byts ut flera gånger per dygn vilket behövs eftersom fostret kissar ungefär med 45 minuters mellanrum. Vattnet fungerar även som stötdämpare.
Redan nu har barnet troligtvis utvecklat sitt smaksinne. Barnet kan höra och rycker till om något plötsligt ljud uppträder nära magen. Ljudnivån inne i magen är annars ungefär lika hög som när man står på en trafikerad gata i staden eftersom alla ljud i mammans kropp förstärks i fostervattnet.

Det är ganska kul att se vad som skrivs vecka för vecka, det händer ju ganska så mycket.
Fosterrörelser känner jag då och då, inget speciellt, utan bara lite fladder som jag inte kan tolka som något tarmarna skulle hitta på... För dom är ju också ganska aktiva.
Piggare från graviditetssymtom är jag ju och det är skönt. Känner inget speciellt nu förutom att magen växer. Och det är ju inte så konstigt om Bebis ska lyckas bli ca 16 cm denna veckan, då den för 2 veckor sedan bara var 7 cm...
Men visst mage har jag fått, så pass att jag inte kan träna hockey mer. Samt att jag snart måste ha ett par mammabyxor. Mina jeans börjar bli bra tajta nu, är jag hemma så knäpper jag upp dom lite, men ute drar jag in magen, men det går snart inte längre.
Stackars bebis som kissar minst en gång i timmen, inte konstigt att jag kissa så mycket då jag ska bli av med allt detta vattnet från kroppen, måste dessutom fylla på också känner jag ibland, är extra törstig så vatten sitter jag med hela tiden.
Stackars bebis som har förstärkta ljud där inne, jag som ganska ofta tittar på hockey och där väsnas det ganska mycket. Men det är bara att vänja sig för bebis också, blir ju samma sak nästa säsong. Vi har ju inte för avsikt att sluta gå på hockey bara för att bebis är ute. Men då kommer vi att välja sittplats i stället för att där kan man ha vagnen med sig lättare.
Denna veckan ska jag på två läkarbesök, men bara det ena som är pga bebisen, det första är hos reumatologen för utredning (start av utredning) och sen dagen efter är på specialistmödravården för att prata om vad första läkaren sa om det här något extra vi måste tänka på nu när jag är gravid, samt kolla upp lite om tillväxtproblemen jag hade med Fredrik. Så det är fullt upp känner jag, men det är skönt att dom vill ha koll på allt så man är beredd på alla komplikationer som kan komma.

Inga kommentarer: