fredag, maj 21, 2010

Misshandlad utan hjälp

För några dagar sedan blev en 15-årig kille misshandlad i en park och hans vänner ringde efter ambulans. När den kommer till platsen så skrattar ambulanspersonalen åt killarna och lämnar platsen utan den misshandlade killen, säger till vännerna att stanna tills polis kommer dit.
Killens mamma Lena kommer dit och kör honom till sjukhus där det visar sig att han är allvarligt skadad. På Skånes universitetssjukhus i Malmö upptäcktes det att han fått en hjärnblödning, hjärnskakning och fraktur i ansiktet, han stannar i två dagar. Men har sen händelsen fortfarande problem med minnet och är trött.

"Om vi inte tar våra barn och ungdomar på allvar, hur ska vi då kunna förvänta oss att de möter oss med respekt och förtroende?" säger Lena.
Detta undrar jag också. Vill vuxna att ungdomar ska behandla dom med respekt så får de vuxna faktiskt visa respekt tillbaka. Klart att dessa ungdomar tappar förtroendet för ambulansen.

http://www.sydsvenskan.se/malmo/article879464/Nendslagen-overgavs-av-vardare.html

Hur svarar vården på detta då? Jo, med att dom tar det på allvar och att dom ska titta närmre på det inträffade.
Poul Kongstad, chef för Region Skånes prehospitala centrum har läst HSAN-anmälningen men inte hunnit höra ambulanspersonalen. Men han säger att dom haft problem med bemötande av patienter innan.

"Det är något vi jobbat med de senaste åren. Men det är inte säkert att så har varit fallet här. Det är viktigt att ta reda på om man har skrattat med eller åt. Jag skulle bli förvånad om man har skrattat åt pojkarna. Det ingår inte i vårt sätt att möta patienterna." säger han.

Om dom haft problem med bemötande, varför skulle då detta vara så förvånande...?
Och ska man lämna personer på en plats där de precis blivit misshandlade?

"Det finns i vårt uppdrag att vi ska titta på hela patientens situation. Där ingår att göra en bedömning om lämpligheten att vara kvar ute i en kanske farlig miljö. Men här kan det ha varit så att pojkarna sagt, ”Det är inga problem, vi stannar. Vi vet att mamma kommer snart.”" säger Poul.

http://www.sydsvenskan.se/malmo/article879612/Varden-Vi-tar-detta-pa-allvar.html

Hmm... visst vet man inte här vad som sagts, men killarna är 15 år, en av dom är skadad, dom är rädda och det är mitt i natten. I den åldern är man inte så mogen som man vill vara och i en situation som de befinner sig i behöver man hjälp av vuxna. Om ambulanspersonalen inte hade ett annat brådskande ärende så tycker jag att dom iaf skulle stanna tills polis eller annan vuxen kom till platsen.
Tur att Lena kom dit ganska snabbt och fick in sin son till sjukhus och iväg kompisarna från platsen.

Aftonbladet skriver också om detta: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7160361.ab

Sen har jag för mig att slag mot huvudet alltid ska kollas upp ganska noga, speciellt om den slagna har svimmat. Dessutom har jag för mig att slag mot tinningen är väldigt farligt.


Efter lite koll på internet hittade jag detta:

Skallbenet vid tinningarna är extra tunt jämfört med resten av skallbenet. Innanför tinningarna, där skallbenet är som tunnast, finns flera stora blodkärl. Om de spricker eller slits av, till exempel vid ett slag mot huvudet, samlas blod mellan skallbenet och hjärnan. Blodet pressar ner hjärnan mot nacken där hjärna övergår i ryggmärg. Där finns andningscentrum. Om det kläms ihop blir den skadade medvetslös och slutar andas, vilket ofta leder till döden. Det är en av de vanligaste dödsorsakerna hos våldsskadade.

Något som kan vara farligt är att man inte behöver må dåligt de första timmarna efter våld mot huvudet. Först senare kan personen få huvudvärk, yrsel och illamående. Då kan det vara en hjärnskakning eller en blödning i eller mellan hjärnan och skallbenet.

Runt hjärnan finns vätska som fungerar som stötdämpare. Vid flera slag mot huvudet, framför allt om slagen kommer från olika håll, kommer hjärnan i obalans och slungas då fram och tillbaka mot insidan av det hårda skallbenet. Det leder ofta till att cellerna i hjärnan går sönder och viktiga funktioner skadas eller förstörs helt. Det kan till exempel vara närminnet, balansen och talförmågan. På sikt kan en sådan skada även ge epilepsi.

Många benstrukturer i ansiktets skelett är inte tjockare än udden på en blyertspenna eller en sida i en serietidning. Vid våld mot ansiktet är det mycket vanligt att ansiktets skelett går sönder.

http://www.vardguiden.se/Tema/Psykisk-ohalsa/Vald-och-overgrepp/Sa-skadar-vald-kroppen/

1 kommentar:

Anonym sa...

Okej, nu är det ju rätt känt här i Skåne att Sydsvenskan är en pinsamt kass blaska - men det här var väl ändå ett rejält bottennapp även vad gäller den. Hur vore det om man skippade hårdvinklingen och de "tårdrypande" rubrikerna och kollade upp fakta först...

Ambulanspersonal har INTE skyldighet att stanna eller ta upp ev skadade om personalen utsätts för någon form av hot eller upplever att det är farligt (inte sällan inväntas ju just därför polisbeskydd när de närmar sig en stökig plats dit de kallats).
Det är högst sannolikt att det var just därför ambulanspersonalen vände och åkte därifrån även i detta fall. Ouppfostrade och fulla ungdomar kan vara f-n så otrevliga och hotfulla att ha att göra med! Vem utsätter sig för fara att ta i den skiten?

Knappast att de fulla 15-åringarna hade "stått och pratat" och sedan - hoppsan! - "plötsligt" blivit nedslagna. Citat: "De stod och pratade när den femtonårige pojken plötsligt fick ett slag med ett knogjärn mot tinningen."

Hahahaha! Yeah sure! Föga troligt scenario!

De hade väl muckat och bråkat med varandra och sen hade ett av fullona fått sig en smäll. Är det så konstigt? Sen hade de väl fortsatt den goda stilen med att vara lika otrevliga mot
ambulanspersonalen när de kom - så att personalen inte vågade/ville ta med dem i ambulansen. Är det så märkligt? Nej, snarare precis enligt regelboken.

Tycker blaskans reporter borde ha krävt MORSAN svar på följande:

1) Vad gjorde din underårige son ute kl 1 på natten?!
2) Varifrån hade han fått alkohol att supa sig full på? Från dig? Langning är ju olagligt?
3) Varför tillåter du ditt minderårige barn dricka alkohol överhuvudtaget?

Men det hade kanske inte blivit någon stor rubrik och vinklad artikel av det? Eller?

PS.
Tråkigt förvisso att 15-åringen skadade sig i slagsmålet med sina gelikar - men det kanske lär honom (eller hans morsa!) en och annan läxa: Sup inte. Mucka inte. Ränn inte ute mitt i natten.