fredag, maj 21, 2010

Svar till anonym

Fick en kommentar på mitt förra inlägg som jag vill svara ordentligt på. Då jag känner att mitt svar kan bli långt klistar jag in kommentaren här och svarar på den i delar.

Okej, nu är det ju rätt känt här i Skåne att Sydsvenskan är en pinsamt kass blaska - men det
här var väl ändå ett rejält bottennapp även vad gäller den. Hur vore det om man skippade hårdvinklingen och de "tårdrypande" rubrikerna och kollade upp fakta först...

Oj, negativ idag?

Ambulanspersonal har INTE skyldighet att stanna eller ta upp ev skadade om personalen utsätts för någon form av hot eller upplever att det är farligt (inte sällan inväntas ju just därför polisbeskydd när de närmar sig en stökig plats dit de kallats).
Det är högst sannolikt att det var just därför ambulanspersonalen vände och åkte därifrån även i detta fall. Ouppfostrade och fulla ungdomar kan vara f-n så otrevliga och hotfulla att ha att göra med! Vem utsätter sig för fara att ta i den skiten?


Nej, dom har inte skyldighet att stanna eller ta upp någon om de upplever att det är farligt, men om man upplever det som farligt så stannar man inte heller på platsen i cirka 10 minuter, då skulle dom ju väntat på polisen innan dom närmade sig platsen.
Vem har sagt att ungdomarna var ouppfostrade och fulla, otrevliga och hotfulla??
Kompisarna lade killen i framstupa sidoläge och larmade efter ambulans då dom inte kunde få liv i honom. Känns som att det är ganska bra killar om dom ens ansträngt sig för att komma ihåg hur man lägger någon så...

Knappast att de fulla 15-åringarna hade "stått och pratat" och sedan - hoppsan! - "plötsligt" blivit nedslagna. Citat: "De stod och pratade när den femtonårige pojken plötsligt fick ett slag med ett knogjärn mot tinningen."

Hahahaha! Yeah sure! Föga troligt scenario!


Något liknande har faktiskt jag varit med om, fick en kraftig spark i ryggen när jag var i samma ålder som killarna.

De hade väl muckat och bråkat med varandra och sen hade ett av fullona fått sig en smäll. Är det så konstigt? Sen hade de väl fortsatt den goda stilen med att vara lika otrevliga motambulanspersonalen när de kom - så att personalen inte vågade/ville ta med dem i ambulansen. Är det så märkligt?
Nej, snarare precis enligt regelboken.


Man måste inte vara bråkig själv för att åka på stryk. Ingen som sagt att dom var otrevliga, men det står att dom var rädda. Är man rädd och chockad så kan man säga saker som man inte vill men det ska ambulanspersonal också ha utbildning om.
Det står inget att om att killarna var fulla, dom hade druckit alkohol men inte hur mycket. Kanske blir du alltid FULL när du dricker alkohol, men alla har inte det som vana. Dom var ju inte så fulla att dom inte "vågade" ringa efter killens mamma...

Tycker blaskans reporter borde ha krävt MORSAN svar på följande:
1) Vad gjorde din underårige son ute kl 1 på natten?!
2) Varifrån hade han fått alkohol att supa sig full på? Från dig? Langning är ju olagligt?
3) Varför tillåter du ditt minderårige barn dricka alkohol överhuvudtaget?

1. Han är 15 år, det var fredag. Klart killen har rätt att gå på disco eller vara hos kompisar.
2. När jag var 15 hade jag väldigt lätt att få tag i sprit. Står fortfarande inget om hur full han var. Ja, langning är olagligt, men det är det oavsett VEM som langar.
3. Hon kanske inte tillåter det. Framgår inte av artikeln.

Men det hade kanske inte blivit någon stor rubrik och vinklad artikel av det? Eller?

Det är klart att det blivit stora rubriker och en vinklad artikel om killens alkoholvanor om hon köpte sprit åt honom och lät honom supa sig full på stan.

PS.
Tråkigt förvisso att 15-åringen skadade sig i slagsmålet med sina gelikar - men det kanske lär honom (eller hans morsa!) en och annan läxa: Sup inte. Mucka inte. Ränn inte ute mitt i natten.

Ja, det är hemskt att han skadade sig, då det kan ge men för livet beroende på hur stor skadan är. Han och hans vänner har säkert lärt sig en läxa, men det var inte det som det handlade om. Det var ambulanspersonalens agerande.
Att inte plocka upp en person med huvudskada är allvarligt.

Vet inte vad du har för inställning till unga personer men det verkar som att du tror att alla är likadana. Att alla unga super, slåss och ränner ute hela nätterna...
Så är inte fallet.
Man kan, även i den åldern, dricka med måtta, prata med varandra på stan utan att bråka och faktiskt bara vara ute på sånt som är okej för föräldrarna.

1 kommentar:

Mezza sa...

Hej
Återigen slås jag av hur folk generaliserar andra samt har såna fördomar. Nej, jag känner inte till detta så mkt, men jag har läst artikeln.

Det har tydligen Anonym också gjort... men bara valt ut vissa delar.
Hur kan man få det till att ambulanspersonalen kände sig hotade? Som du skrev så stannade de ett tag, men även skrattade. Visst... de skriver vidare i artikeln att det kan va svårt att avgöra om man skrattar med eller åt någon. Men skrattar man och stannar så länge, tror jag knappast man känner sig hotad.

Och hallåååå.... vilken värld lever människan i?
15-åringar ÄR ute ÄVEN på fredagkvällar...
Anonym: Kliv fram med ditt namn, ta ansvar över vad du skriver, och gör en undersökning på hur många 15-åringar som inte varit ute kl 1 en fredag...

Skitsamma om han var full, påverkad eller nåt... han har rätt till vård ändå.
Men du kanske inte tycker ambulans ska hämta upp alkoholpåverkade människor alls?
Kanske ska man kolla promillehalten innan de tar med en?
Kanske ska man göra en polisutredning på om det var bråk från flera håll som var orsaken?
Kanske är det så att endast friska, nyktra människor utan ett problem i världen ska vara berättigad vård?
För usch och fy för alla "stökiga ungdomar, alkoholister, knarkare, bråkstakar osv osv". De ska fan kola vippen innan man fattat att Oj, det var visst allvarligt.

Hur vore det om du rannsakade dig själv, och spädde på några lager medmänsklighet till dig själv?