fredag, april 09, 2010

Viktig fråga...

Nu vill Thomas Bodström och Claes Borgström (S) att det blir hårdare staff för grov våldtäkt.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6922232.ab
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/skarp-synen-pa-grovsta-valdtakterna_4541583.svd
Fast enligt artiklarna så verkar det inte vara så att straffen för det grövsta blir längre om man läser vad straffen egentligen är enligt polisens sida.
http://www.polisen.se/Skane/sv/Om-polisen/Sa-arbetar-Polisen/Om-olika-brott/Sexualbrott/Fakta-om-sexualbrott/ (jag har klippt in och kommenterat alla delar från denna sidan i detta inlägg)
Kanske borde se över hela lagen när det gäller sexualbrott...

Som det är nu ser det ut så här:

Sexuellt ofredande
Den som sexuellt berör ett barn under 15 år eller får barnet att medverka i någon form av sexuell handling, som inte är sexuellt tvång eller våldtäkt, döms för sexuellt ofredande. Påföljden är böter eller fängelse i högst två år.
Att försöka få någon som fyllt 15 år men ännu inte 18 år att medverka i en sexuell handling som i sin tur är en del i en framställning av en pornografisk bild eller posering är också sexuellt ofredande.
Till sexuellt ofredande räknas även blottning och liknande handlingar som är ägnat att väcka anstöt.

Att beröring av barn på sexuellt vis bara ses som ofredande anser jag är lite lågt. Detta handlar om personer som inte kan ta ansvar för sina egna handlingar och kan lätt övertalas till att tro att det är "normalt" att göra så. Detta ger barnet oftast men för livet. Att den som gör det bara får lite böter eller högst 2 år är pinasmt.
Hade någon gjort något sånt här mot min son och sen bara fått böter så hade jag åkt i fängelse i flera år för det jag hade gjort mot den personen... Undra egentligen vad som är värst...?? Barnen måste få ett större värde i dagens samhälle.

Sexuellt tvång
Sexuellt tvång är när någon genom tvång har genomfört en sexuell handling. Någon kan dömas för sexuellt tvång om den sexuella handlingen inte är allvarligt kränkande. Är handlingen allvarligt kränkande är det en våldtäkt.
Straffet för sexuellt tvång är fängelse i högst två år. För grovt sexuellt tvång är straffet fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

Sexuellt tvång... för mig låter det som väldigt ofrifilligt och därmed automatiskt allvarligt kränkande. Att tvinga någon att genomföra något dom inte vill är det inte det som är våldtäkt?? Jag tycker att det är våldtäkt fast att det inte är fullbordat. För mig räcker det med att det är oralt eller intimare beröring för att det ska räknas till våldtäkt. Sånt här är ju en tolkningsfråga för dom som sitter och dömmer, svårt att veta vad dom har för åsikter i saken.

Våldtäkt mot barn
Våldtäkt mot barn är att ha samlag med ett barn under 15 år eller att genomföra en handling som till kränkningens art eller omständigheterna i övrigt är jämförlig med samlag. Är den unge mellan 15 och 18 år och barn till gärningsmannen, står under dess fostran eller har ett liknande förhållande till gärningsmannen ska det ses som våldtäkt mot barn. Straffet för våldtäkt är lägst två och högst sex år. Är brottet att anses som grovt är straffet lägst fyra och högst tio år.

Mellan 2 och 10 år beroende på hur "grovt" det är... Är det inte alltid grovt?? Ett barn som blir illa behandlat av en person som oftast har en maktpossition över barnet... Det ska för mig vara minst 10 år samt behandling för sin psykiska störning, för en person som behandlar ett barn på detta viset kan inte ha riktigt alla hästar i hagen... Men ändå fullt medveten om vad den gör och ska därför även straffas för det.

Våldtäkt
Våldtäkt är ett av de allvarligaste sexualbrotten. Den som med våld eller hot tvingar en annan person till en sexuell handling som är allvarligt kränkande döms för våldtäkt till fängelse i lägst två och högst sex år. Straffet för grov våldtäkt är fängelse i lägst fyra och högst tio år.
Den sexuella handlingen kan vara samlag, men också andra sexuella handlingar som på grund av tvång eller andra omständigheter är allvarligt kränkande kan leda till att en person fälls för våldtäkt. Den som utnyttjar någon som sover, är medvetslös, berusad eller påverkad av annan drog, psykiskt störd, sjuk eller på annat sätt är i hjälplöst tillstånd döms också för våldtäkt.

Mellan 2 och 10 år för att våldta en vuxen också. Skönt att veta att offer oavsett ålder är lika lågt värderade enligt lagen... Nej, detta måste göras något åt. Att bli tvingad till sexuella handlingar är alltid grovt och ger alltid svåra psykiska men resten av livet. Detta är något som den som blir utsatt för ALDRIG glömmer, måste ALLTID bearbeta. Inte bara när det gäller sex, utan att ens lita på en människa igen är så otroligt svårt. Jag ser ofta artiklar och anonymt skrivna bloggar som handlar om detta, där tjejer och killar kämpar varje dag med att få tillbaka tilliten till andra människor igen.
Att sen komma så långt att ha "normalt" sex igen... Ojojoj... det kan ta låååååång tid. Fast att den utsatta verkligen litar på den som han/hon ska ha sex med kan minsta lilla ljud, ord eller viss typ av beröring få alla minnen och känslor att komma tillbaka. Detta går aldrig över.
Att den som utsatt någon för detta bara får max 10 år i fängelse är ytterliggare ett påhopp för den utsatta. För efter den tiden kan dessa personer komma ut i vanliga livet igen och röra sig på stan där offret bor, kanske även bor i samma kvarter.
Tänk att möta sin våldtäktsman ofta på stan... Vilka minnen väcker inte det?
Jag hade gärna sett att förövaren hade fått ett permanent "besöksförbud", att dom inte får bo i samma stad hellst, så risken för möte minimeras så mycket som möjligt.

Sexualbrottsstatistik
Under de senaste tio åren har antalet anmälda sexualbrott närmast fördubblats, enligt Brottsförebyggande rådet. Ökningen beror troligtvis på en kombination av att anmälningsbenägenheten och den faktiska brottsligheten ökar. Samtidigt finns ett stort mörkertal när det gäller sexualbrott.
Majoriteten av anmälningarna rör sexuellt ofredande och våldtäkt. 2008 anmäldes 14 693 sexualbrott. 6 065 av anmälningarna gällde sexuellt ofredande och 5 446 gällde våldtäkt.
Av dem som misstänks för sexualbrott är majoriteten män och de flesta av offren är kvinnor. I cirka 30 procent av anmälningarna är offren under 15 år.

Hade straffen varit hårdare eller om man verkligen fick den stöd och hjälp man får behöver efter man blivit utsatt för något sånt här så tror jag att man även hade kunnat sänka mörkertalet. Många vågar troligtvis inte anmäla då förövaren snart kommer vara nära igen och kan fortsätta med sina handlingar eller att det kanske även blir värre. Detta tror jag iaf när det gäller våldtäkter inom familjer, syskon, föräldrar eller någon form av partnerskap (sambo eller äktenskap), även att det kvittar om offter är tjej/kvinna eller kille/man.

Koppleri
Den som främjar eller på ett otillbörligt sätt ekonomiskt utnyttjar att en annan person har tillfälliga sexuella förbindelser mot ersättning döms till koppleri.
Det är därmed koppleri om någon helt eller delvis upplåter en lägenhet med vetskap om att den används för tillfälliga sexuella förbindelser mot ersättning.
Påföljden är fängelse i högst fyra år. Vid grovt brott är straffet fängelse i lägst två år och högst åtta år.

Hmm.. att låta andra utnyttja en person på ett förmodligen kränkande vis är ändå ganska hårt om man jämför med själva straffen får själva handlingen. Vilket bara är toppen. Men problemet är ju att hitta dessa personer.

Människohandel
Människohandel innefattar separata moment där flera personer samverkar, vanligen i olika länder, för att få offret att åka från ett ställe till ett annat och där utnyttjas för olika ändamål, till exempel sexuella ändamål.
Straffet är fängelse i lägst två och högst tio år.

Jag är mest bara chockad att det ens finns en sån här marknad... Att det kan finnas folk som köper någon annan som inte har valt att själv att sälja sig. De som säljs på denna marknaden är ofta lurade in i det eller kidnappade, oavsett om det är barn, vuxna, kvinnor eller män.

Sexköpsbrott
1999 blev det förbjudet att köpa sexuella tjänster. Förbudet innebär att det är olagligt att mot ersättning skaffa sig en tillfällig sexuell förbindelse. Påföljden är böter eller fängelse i högst sex månader. Det är inte straffbart att sälja sexuella tjänster.
Den som förmår ett barn som ännu inte fyllt arton år att mot ersättning delta i en sexuell handling döms för köp av sexuell handling av barn. Påföljden är böter eller fängelse i högst två år.

När det gäller barn så anser jag alltid att straffen är för låga...
När det gäller att köpa sexuella tjänster av en vuxen som själv valt att sälja det borde inte vara straffbart. Men att se var det frivilliga tar slut och var tvånget börjar är svårt. Men den som säljer tjänsterna ska vara nöjd med livet dom valt och om dom vill sluta ska dom lätt kunna göra det. Kan ju vara så att det finns de som VILL sälja tjänsterna till de som kan ha svårt att hitta det på vanligt vis.
Men om det är under någon form av tvång och att den som säljer tjänsterna inte mår bra av sina handlingar då ska det vara straffbart att köpa av dom.



Nya förslag enligt artikel i SvD:

Ändra brottsrubriceringen koppleri till människohandel. Det är en skarpare markering av brottets allvar samt ger ett högre straffvärde och ger bättre förutsättningar för skadestånd till de utsatta.
Tror faktiskt inte att det är själva rubriceringen som visar allvaret i ett brott utan det är det påföljande straffet.

Skärp straffen för sexköp, från 6 månaders fängelse till ett år.
Ja, det låter ju som en bra idé. Alltid något iaf.

Inför rätt till skadestånd till brottsoffret vid sexköp.
Det trodde jag redan att det fanns... Men tydligen inte. Jaja, då är det bara att införa det då.

Inför stalkning som ett nytt brott.
Trodde faktiskt att det var förbjudet att "stalka" någon...

Inrätta ett nationellt kunskapscentrum för att förbättra forskningen om sexualförbrytare och utöka behandlingen av dessa.
Börjar bli dags att förstå vad som driver fler och fler till dessa handlingar och hur man ska göra något åt det.

Förbättra det förebyggande arbetet med män som är i risk-zonen.
Mer pengar till psykiatri och kriminalvård, både för vuxna och ungdomar, kan var en bra början här. Iaf en av sakerna som jag tror behövs.

Förbättra behandlingen av sexualbrottsdömda i kriminalvården samt uppföljning vid frigivningen.
Kan vara lämpligt att förbättra detta för vi vill ju hellst inte ha återfall. Känns som om detta ska vara självklara saker...

Inrätta en särskild våldtäktsmottagning, som den på Södersjukhuset, på akutsjukhus i varje län i hela landet.
Ja, tack!! I vissa län kanske även vid 2 akutsjukhus... Beroende på länens storlek tycker jag.

Lagstadga om målsägande- biträden för brottsoffer i sexualbrottsmål redan i inledningen av förundersökningen.
Ja, offret behöver all hjälp han/hon kan få för att orka gå igenom hela processen.

Förbättra skyddet mot sexuella trakasserier på nätet.
Mycket viktigt i dagens internetsamhälle. Bara svårt att veta hur man ska göra detta, men att tillsätta en grupp som iaf kan börja utreda och komma med förslag är en liten bit på vägen.

2 kommentarer:

Mezza sa...

Ja, lagarna på sexbrott är onekligen inte de enklaste att förstå. Och att utreda vad som är vad, samt vad för straff som det ger osv. En labyrint i rättsväsendet.
När min anmälan kom in till polisen var det som "sexuellt utnyttjande av minderårig". Brottsrubriken ändrades dock till "sexuelt ofredande av minderårig" och då hade preskiberingstiden gått ut. Det hade då endast gått... tjaa, 2-3 år sen händelserna.

Mängder av ändringar i olika lagar om straff verkar göra att allt fler faller mellan stolara, då straffet för ett brott ett visst, men när det sen uppdagas, kan straffet blivit ändrat. Kriterierna för hur det ska rubriceras osv.

Som sagt... en djungel.

Kram

Maria sa...

Ja, just det. Glömde kolla preskiberingstiderna för de olika brotten, fanns inte med på samma sida på polisen...
Hemskt är det iaf och man hoppas att det snart blir lättare som offer.

Och när det gäller barn eller minderåriga som det oftast heter i anmälan så borde allt gå snabbare och kanske även har längre preskiberingstid, för ett barn berättar ju inte alltid vad som hänt. Kommer ofta fram när dom väl är vuxna eller iaf tonåringar och resultatet av måendet börjar synas på allvar.

Kanske stabiliseras snart röran med lagarna så att färre faller igenom. Men tyvärr är dessa sakerna ganska "nya" för rättsväsendet så lagstiftarna har inte bra koll på hur dom ska ska skriva lagarna så att dom blir täta...

Att rubriceringen ändras till en mildare grad verkar vara ganska vanligt när man gör en enkel google-sökning på just såna här saker, både när det gäller vuxna och barn.
Det är något som jag har tänkt att jag ska kolla lite närmare på vid ett senare tillfälle.
Kanske finns en bra förklaring till detta eller att det är något som man verkligen bör lyfta fram så att det syns tydligare...

KRAM