torsdag, februari 16, 2012

Jobb

Jag har flera gånger funderat på varför det är så svårt att få jobb.

Just nu letar ju inte jag, men kommer snart att göra igen. Fast denna gången är inte funderingarna kring mig.
Nu är tankarna på Ts sysselsättning.

Han går på praktik efter praktik genom detta "Fas 3" som det så fint heter. Det är att komma ut på praktik för att där sedan få en anställning där företaget får någon rabatt på lönen från staten, eller liknande. Detta är lite rörigt, men en skitbra lösning för arbetsgivarna.

Just nu känns det som att 1 av ställena han var på bara utnyttjade systemet, inte denna senaste platsen för dom verkar vilja anställa det finns bara inte pengar ännu för dom prioriterar mycket konstigt. Men det är ju deras egna problem, det är ju därför det går segt med mycket.

Utan det  var förra stället. Dom snackade om anställning, nu går där en annan som är anställd av kommunen, men utlånas till detta stället. Känns som det kringgås lite regler här. Jag försår att arbetsgivaren valde att ha det så här för det är billigast, men det är inte snyggt gjort. Det värsta är att arbetsgivaren inte ser vad dom missat i detta.
Dom hade en kille på plats som är drivande, problemlösande och allt som behövs. En som säljer utan säljtvång, utan gör det för att möjligheten dyker upp. En som har kontakter och är villig att ställa upp på fler sätt än många andra.
Nu går där en annan som inte känns så serviceminded, gör lika akuta lösningar som arbetsgivaren gör, verkar tänka lika kortsiktigt som alla andra där...

Vad händer nu för han då?
Vi vet att han måste söka arbete och det gör han. Finns inga som det han är utbildad till då han inte fått en Licens på det genom utbildningen han gick. För det drog dom in för den utbildningen. Så bara för det så får han gå och leta i blindo.
Att anställa en svetsare utan licens är som att anställa vem som hellst som säger sig kunna svetsa.

Jämförelse med annat yrke (kanske inte det bästa då riskerna är lite andra): Anställa en person som gått läkarutbildningen men inte har licens... Kanske inte riktigt har de kunskaper man letar efter.

De företag han pratat med är inte ens intresserade av att anställa någon som kan få hjälp att fixa en licens med bevis på att han får jobb efter. Detta för att det kan dröja länge innan personen i fråga får sin licens, kanske inte klarar proven på flera år och när personen väl gör det så kanske företaget inte kan anställa och då blir det så fel ju.

Visst kanske arbetsförmedlingen nu äntligen hjälpa honom med licensen, hoppas på det nu iaf.
Men detta är så jäkla drygt.

Varför inte göra detta i samband med utbildningen så hade han sluppit gå arbetslös så länge.

Inga kommentarer: