tisdag, september 21, 2010

Demokrati??

Fick en kommentar för när jag sagt att jag var i stort sett nöjd med valresultatet och att jag tyckte att vi skulle vara glada för vår demokrati och utnyttja vår rätt att rösta.

”Wow, FINNS det verkligen demokrati och rättvisa i journalistkåren, när en reporter ropar till Maria Wetterstrand (ang att Maria W precis sagt nej igen till att vara stödparti till Moderaterna); "Men kan du inte göra det för demokratin, Maria?"... JOURNALIST!! Skall inte de förväntas vara någorlunda OPARTISKA?? Det är inte Norge som är sista Sovjetstaten, det är VI som är det! Om journalister beter sig så, så är den journalistiska verkligheten redan korrumperad bortom alla gränser. Men hur som helst, nu ser jag fram emot att både C och M dumpas, och att istället Mp, S, Fp, och Kd bildar De Mittröda. ;) En majoritet som dessutom håller borta Sd... Du tycker vi skall vara stolta över vår demokrati? Då märkte du inte hur demokratin utsattes för "kidnappningsförsök" i och med att många reklamkampanjer försökte få det fattigt stressade folket uttröttade på allt vad VAL heter, genom att anknyta massa reklamkampanjer till VAL... Eller hur tv-soffornas "sakkunniga" var alltför professionella/dyra. Eller att Mona Sahlin i den tecknade serien bara råkade påminna om hur gnällig röst hon har medan Alliansseriefigurerna verkade ha humor och moderna (i teckningssnuttarna som skulle illustrera valbevakningen).. Hur som helst, vad som helst är bättre än Centerpartiet och Moderaterna..”

Tror denna anonyma person menar att media försöker styra våra röster åt ett speciellt håll. Kanske är det så. MEN

Det är vårt ansvar att ta reda på allt vi kan så vi kan lägga vår röst på det parti vi vill ha med i riksdagen. Man ska ALLTID vara källkritisk oavsett vad det gäller!!

Nu är det så att svenska folket har röstat och sa att de ville ha in Sverigedemokraterna (SD). Då är det bara att acceptera det faktum.

Kolla istället på vad SD säger. LYSSNA på dem. LYSSNA på det svenska folket.

VAD är det som gör att det svenska folket vill ha SD i riksdagen?
Det finns något som heter ”handling och konsekvens”. Om det är hemskt att ett parti kommer med i riksdagen så måste det ha hänt något som har detta som konsekvens. Börja titta där!

Vad är DEMOKRATI?
”Det finns ingen definition på demokrati som hela världen skulle kunna ställa upp på. [---] Folkstyre innebär att alla i till exempel ett land väljer vilka personer som ska representera dem i olika valda församlingar. [---]Alla myndiga personer får delta på lika villkor i valen, och varje person har en röst. Ingen har rätt att få veta hur en annan person har röstat. Det är majoriteten som bestämmer i en demokrati. Men det är viktigt att komma ihåg att minoriteten också har rättigheter. Majoriteten får aldrig förtrycka minoriteten. Riksdagen är den församling som ska företräda alla i Sverige. [---]En regering som inte stöds eller i alla fall tolereras av riksdagen kan fällas genom ett misstroendevotum. Då måste oppositionen vara beredd att ta över makten. Den här principen kallas för parlamentarism. Regeringsformen är en av Sveriges fyra grundlagar.
[---]
Tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen är två av Sveriges fyra grundlagar. De värnar om yttrandefriheten i tryckt form och i andra medier än tryckta skrifter, till exempel radio och tv.
I en demokrati är det också viktigt att det råder informationsfrihet. Det innebär att alla har rätt att skaffa sig eller sprida information.”
(citat från http://www.riksdagen.se/templates/R_Page____1514.aspx)

” Demokratins definitiva genombrott i Sverige kom först 1921 då alla fick rösta i rikdagsvalet, även kvinnorna. Även efter 1921 var det möjligt att utesluta vissa grupper från rösträtt. Det gällde till exempel personer som en domstol hade omyndigförklarat. Denna inskränkning av rösträtten försvann 1989 när riksdagen avskaffade omyndigförklaring.”
(citat från http://www.riksdagen.se/templates/R_Page____1515.aspx)

Hade GÄRNA lagt in citat från SDs hemsida också, men man kan inte gå in där längre!!! (Yttrandefrihet???)

Om det är FEL att rösta på SD, som många säger även media…
Aftonbladets chefsredaktör har varit med och startat en kampanj mot SD. För att styra folk att inte rösta på ett parti som har samma åsikter som dem själva kanske har.
(mer info: http://blogg.aftonbladet.se/janhelin/2010/09/darfor-gillar-vi-olika)

varför har då det svenska folket röstat på dem?
Det är (enligt den preliminära röstfördelningen på http://www.val.se/val/val2010/valnatt/R/rike/index.html) 330157 personer som röstat på SD. Alltså verkar det vara så att 5,7% av de som röstat tycker att SD är ett bra parti av olika anledningar.
Om man nu tycker att det är så fel att SD är i riksdagen så hoppas jag också att man röstat på andra partier själv. För har du INTE röstat så har du FAN inte rätt att klaga heller!!!

Vill bara förtydliga att detta är ett inlägg som egentligen handlar om demokrati och inte om invandrarpolitiska frågor eller enskilda partiers åsikter.
Det är inte heller så att jag själv måste ha röstat på SD, utan jag använde min rösträtt på det sätt jag själv har rätt till och kommer inte säga exakt hur jag röstat för det är min ensak enligt Svensk lag.

Välkomnar åsikter i kommentarsfältet som jag sen kan svara på i ett annat inlägg.

2 kommentarer:

Jessica sa...

Håller med dej fullständigt! Alla har rätt att rösta på vad dom vill. Jag satt och blev arg under valvakan när allt bara handlade om att smutskasta SD. Alla viktiga frågor kom i skymundan, inte konstigt att folk valde som dom gjorde igentligen...

//Jessica F

Mezza sa...

... tycker det är synd när folk kommenterar under "anonym".
Det kan va riktigt intressant att få diskutera åsikter.. men är man anonym blir det svårt... såklart.

Kram