lördag, april 24, 2010

Valjakten får fortsätta...

Norge, Japan och Island får fortsätta med valjakten i 10 år till.
Detta är något som dom håller på med fast att valarna bara blir färre och färre. För många år sedan var det många länder som insåg att valköttet inte var behövligt som föda, samt att valarna inte kan dödas på ett snabbt och smärtfritt sätt.
Jag har aldrig ätit valkött och kommer inte göra det heller. Det är djur som är så smarta och fredliga att dom gör inget som hotar oss människor på denna jord. Haven mår bra av sin mångfalld och den ska vara kvar.
När jag pratar om valar så räknar jag in delfinerna också. Ett djur som jag en gång såg på delfinarie här i Sverige. Efter det så har jag längtat efter att få simma med. Det är fortfarande en dröm och om det ska hända så kommer det hända spontant när jag är ute och reser. Jag har svårt för att se dessa djur fångade i bassänger. Även Späckhuggare och andra valar vill jag dyka bland men det är lite svårare för dom är på djupare vatten och måste då ha tillgång till båt.

Nej, åter till just valjakten.
Dom som är intresserade av mer information kan kolla på länkarna jag har lagt till nederst i inlägget. Där är en länk till min andra blogg där jag betygsatt filmen The Cove. En film som jag själv tyckte var så obehaglig att jag fick pausa flera gånger, men andå så anser jag att fler ska försöka se den. Hellst just för att veta sanningen om vad som pågår i världen. Jag visste att det fanns valjakt och så, men jag visste inte HUR det gick till och VAD de olika länderna gjorde för att stoppa det.
De andra länkarna är IWCs egna hemsida, det är dom som beslutar hur det ska regleras. Sea Shepherd är en organisation som gör ALLT för att stoppa valjakten men dom jobbar även för att rädda andra djur i havet.

http://iwcoffice.org/index.htm
http://www.seashepherd.org/
http://mariaomfilm.blogspot.com/2010/03/cove.html
http://www.dn.se/nyheter/varlden/kommersiell-valjakt-i-tio-ar-till-1.1082190

Inga kommentarer: