tisdag, oktober 25, 2011

Telefontid

Så då har vi pratat med läkaren på telefon iaf.

Läkaren informerade oss lite om hur det står till med hennes reflux. På vänster sida är den inte alls stor, men tillräckligt för att den kan ställa till problem OM hon får en urinvägsinfektion. På höger sida är den däremot så stor att den skapar vidgningen på urinledaren mellan njuren och urinblåsan. Ännu behövdes inte Refluxen åtgärdas för den inte är det "största" problemet på henne. Så någon undersökning på angående detta ett tag framöver blir det inte, det var nämligen den undersökningen som gav henne urinvägsinfektionen sist.

De undersökningar som skall göras är Ultraljud och Scint. Och det blir när hon ärrunt ca 6 månader.

Ultraljudet är för att se så att vidgningen inte springer iväg och att njuren fortsätter att se bra ut.

Scinten är för att se så att njurarnas funktion inte ändras. Nu är skillnaden mellan de båda sidorna inom de normala gränsvärdena, men om detta förändras så måste man titta närmare hur höger sida fungerar. Men det kanske man gör ändå, för att se hur skillnaden inom den njuren är mellan övre och undre systemet. Man vet för närvarande inte hur stor skillnaden där är.
Scinten är en undersökning där man sprutar in ett radioaktivt ämne som njurarna sedan tar hand om och hon kissar ut det redan under undersökningen.

Ett vanligt återbesök kommer dock att göras även innan dessa undersökningar, om ca 1 månad. Då kommer läkaren att undersöka Ebba och vi kommer att kunna prata lite bättre om hennes problem.

Vi frågade även om det här med att äta antibiotika dagligen, om det verkligen är så bra för magen. Den antibiotika hon står på ska inte påverka de vanliga magbakterierna då det enbart riktar sig till den sorten som ger urinvägsinfektioner.
Läkaren trodde inte heller att Ebba har så stor risk att få fler urinvägsinfektioner, då den hon har fått kom i samband med undersökning och inte av sig själv, men vi ska ha fortsatt noga koll på om hon får feber. Men bara komma in om vi inte kan förklara febern på annat sätt eller om den inte går över av sig själv ganska snabbt.

De övriga frågorna vi hade tar vi på återbesöket då det är sånt som är svårt via telefon.

Annat med Ebba är att hon nu kommit på att man kan räcka ut tungan, så den tittar nu ut ganska ofta och hon tycker det är kul. Hon har även hittat sin andra hand så den ligger hon och tittar på samtidigt som hon ligger och suttar på pekfingret på andra handen.
Kan säga att det smaskas och dreglas ganska ordentligt när hon gör detta.

Inga kommentarer: